AMSTERDAM - Moslims moeten lijsttrekker Marco Pastors van EénNL voor de rechter dagen, omdat hij de dreiging van het opkomende nazisme van voor de Tweede Wereldoorlog vergelijkt met de huidige 'islamisering' van Nederland.

Dit zegt historicus David Barnouw, die als onderzoeker is verbonden aan het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie.

Marco Pastors zegt in een radiospotje voor zijn partij: "Vóór de Tweede Wereldoorlog durfde de gevestigde orde de Duitsers niet aan te pakken. Nu doet de politiek niets tegen de islamisering van Nederland".

Belediging

Barnouw noemt de vergelijking flauwekul. "Als ik moslim was, zou ik naar de rechter stappen vanwege belediging. Bovendien is de opmerking onjuist. Pastors doet alsof er in Nederland voor de Tweede Wereldoorlog niks tegen het nazisme is gedaan. Dat is er juist wel. Liberalen, socialisten en katholieken werkten hard samen tegen de opkomende NSB", zegt Barnouw.

Tsunami

Voor D66-voorman Alexander Pechtold is de uitspraak van Pastors het tweede dieptepunt in de campagne, na de opmerking van Geert Wilders die de komst van moslims naar Nederland een 'tsunami van islamisering' noemde. "Het is dieptriest", zegt Pechtold, die de uitspraken van Pastors een wanhoopsoffensief noemt vanwege tegenvallende resultaten in de peilingen voor Eén NL.

Verkeerd begrepen

Volgens Hikmat Mahawat Khan, nummer drie van Eén NL en zelf moslim, worden de woorden van Pastors verkeerd begrepen. "Pastors vergelijkt de situatie van de gevestigde orde die voor de oorlog niet reageerde op het opkomende nazisme met de gevestigde orde die nu niet reageert op de opkomende islamisering. Iedereen die daar iets van zegt, wordt weggezet als een slecht mens."