LONDEN - Een oorlog tegen Irak is niet onvermijdelijk, maar het is onvermijdelijk dat Irak niet langer mag worden toegestaan zijn buren te bedreigen en de Verenigde Naties te tarten. De schreef de Britse premier Blair maandag in een commentaar in de Financial Times.

Blair schreef dat Groot-Brittannië moet doorgaan met het treffen van voorbereidingen voor een eventuele militaire actie tegen Bagdad, zodat president Saddam Hussein zich realiseert dat de dreiging tegen hem serieus is.

"Soms is de enige manier om een oorlog te voorkomen door duidelijk te zijn dat je bereid bent om geweld te gebruiken", aldus de premier. Hij wees erop dat Irak alleen bereid was om de VN-wapeninspecteurs weer toe te laten doordat de diplomatie werd gesteund door de realistische dreiging van een militaire aanval.

Blair heeft maandag een ontmoeting met de Syrische president Bashar al-Assad. De Syriër zal Blair naar verwachting waarschuwen dat een oorlog tegen Irak ernstige gevolgen kan hebben voor de stabiliteit in het Midden-Oosten.