DEN HAAG - Het CDA heeft woensdag durf getoond tijdens de protestbijeenkomst tegen marktwerking in het openbaar vervoer op het Plein in Den Haag. Het christendemocratische Tweede Kamerlid Jan Mastwijk werd als enige representant van de CDA-VVD-coalitie weggehoond door boze werknemers van OV-bedrijven uit de vier grootste steden.

De manifestatie had een uitgesproken politiek karakter, precies een week voor de verkiezingen. De vakbonden hopen dat een nieuw kabinet een eind maakt aan de marktwerking in het openbaar vervoer. Ze kregen daarbij voluit steun van Femke Halsema (GroenLinks) en Agnes Kant (SP).

Uitstel

Sharon Dijksma van de PvdA stelde na de bijeenkomst dat het onmogelijk is om alsnog een eind te maken aan aanbestedingen die in de afgelopen zes jaar al zijn uitgevoerd. Wel is ze voorstander van meer uitstel van marktwerking voor Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Wegblijver

De VVD en de LPF, die samen met het CDA onlangs een Kamermeerderheid vormden voor de invoering van marktwerking in het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, lieten hun gezicht niet zien op het Plein. Mastwijk kwam wel, begeleid door een persoonlijk bewaker. "Het is gemakkelijk om weg te blijven en ik ben geen wegblijver", aldus Mastwijk, die begrip uitsprak voor de emoties van de werknemers in het OV, die bang zijn dat hun arbeidsvoorwaarden worden uitgehold als ze voor een ander bedrijf moeten werken.

De CDA'er had nauwelijks toezeggingen voor de menigte, die volgens de vakbond FNV Bondgenoten zo'n duizend tot 1500 personen omvatte. Mastwijk maakte duidelijk dat zijn partij ook in de toekomst voorstander blijft van marktwerking. "We willen wel praten over de komst van een autoriteit die erop kan toezien dat het niet mis gaat met de marktwerking", zei Mastwijk.

Hij erkende dat het niet altijd goed gaat bij aanbestedingen in het openbaar vervoer, maar vindt dat de vakbonden en de oppositie de schuld daarvoor bij de verkeerde partij leggen. Mastwijk: "Daarvoor moet u bij de aanbestedende overheid zijn. De provincie of gemeente en niet hier in Den Haag."