ROTTERDAM - De Antillen moeten onder curatele worden gesteld om de overlast door bolletjesslikkers en criminelen aan te pakken. Anders moeten de eilanden onafhankelijk worden. Dat zegt Marco Pastors, lijsttrekker van EénNL in een interview met NU.nl.

"We hebben te maken met een luchtbrug met bolletjesslikkers en criminelen die deze kant op komen, geholpen door de Antilliaanse regering of in ieder geval niet tegenhouden. Dan moet je daar ingrijpen", vindt Pastors.

Nederland moet "uit verantwoordelijkheidsgevoel" de Antillen nog één kans geven en onder curatele stellen. "Anders moeten we afscheid nemen", aldus Pastors.

Criminelen

EénNL wil Antilliaanse criminelen gevangen zetten op de Antillen en vervolgens in de Antilliaanse maatschappij integreren. "Van de Antillianen komt 20 procent in aanraking met de politie. Met dit soort afwijkingscijfers moet er maar een uitzondering zijn", vindt Pastors.

Dat de eilanden deel uitmaken van het Nederlands Koninkrijk, wil volgens Pastors niet zeggen dat Antillianen het recht hebben om in Nederland hun straf uit te zitten. "Als de Friezen dezelfde afwijkingscijfers gaan vertonen als Antillianen zetten we hen ook gevangen in Leeuwarden."

West-Indische Compagnie

De eilanden werden in de 15e eeuw ontdekt door Europeanen. In 1634 veroverde de West-Indische Compagnie de eilanden en sindsdien hebben verschillende Europese mogendheden het er voor het zeggen gehad. Sinds 1954 zijn de landen geen koloniale gebieden meer.

Enkele weken geleden is besloten dat de Nederlandse Antillen als staatsvorm zullen ophouden te bestaan. Curaçao en Sint Maarten worden autonome landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden.