AMSTERDAM - Agentes vinden de nieuwe politierok zo mooi dat ze hem op straat willen dragen. De rok is bedoeld om alleen bij officiële plechtigheden te dragen, maar bij politievakbonden druppelen steeds meer verzoeken binnen om de rok ook op de straat aan te doen.

De politietop is daar minder blij mee, zegt woordvoerder Cees den Bakker van de Raad van Hoofdcommissarissen woensdag. "Een rok is lastig als je tijdens een actie onverwacht rare capriolen moet uithalen."

Knuppelzakje

Bovendien is er nog een probleem: omdat de rok bedoeld is voor recepties, heeft de rok geen 'knuppelzakje' waarin agentes een wapenstok kunnen dragen. Als de politievrouwen de rok tijdens straatwerk willen dragen, moeten duizenden rokken worden aangepast.

Minister van Binnenlandse Zaken Johan Remkes (VVD) gaat in december met de vakbonden en korpschefs praten. Hij is de onrust over het nieuwe politieuniform meer dan beu. Een paar maanden geleden klaagden tientallen vrouwelijke agenten over nieuwe politieblouses die zouden doorschijnen. De agentes zagen zich genoodzaakt om nieuwe, verhullende bh's aan te schaffen.