ABU DHABI - De wapeninspecteurs hebben in Irak tot nu toe geen bewijzen gevonden voor de productie van chemische of kernwapens. Hun werk vordert goed. Dat zei directeur Mohammed el-Baradei van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) zondagavond laat vanuit Abu Dhabi.

El-Baradei waarschuwde wel dat Irak moet blijven meewerken met de inspecteurs van de Verenigde Naties om een eventuele aanval tegen het land te voorkomen. Vooral de VS vermoeden dat Irak bouwt aan een kernwapenarsenaal.

Irak moet meewerken en doet dat, volgens el-Baradei, momenteel ook. "Ik meen dat Irak een conflict kan voorkomen door te blijven samenwerken en door ons te voorzien van authentieke en voldoende informatie over zijn militaire capaciteiten", zei de IAEA-chef. Hij benadrukte dat de inspecteurs tot nu toe geen bewijs hebben gevonden voor chemische of kernwapens in Irak.

Hij waarschuwde wel dat Irak twee opties heeft: "Om volledig met de inspecteurs mee te werken om een oorlog te voorkomen en sancties op te laten heffen, of om niet mee te werken en dan moeten ze de gevolgen onder ogen zien."