BAGDAD - Het ontvoeringsdrama waarbij dinsdag in de Iraakse hoofdstad Bagdad vele tientallen mannen werden ontvoerd, is met een sisser afgelopen. Alle weggevoerde soennitische mannen op twee na zijn ongedeerd vrijgelaten, meldde een woordvoerder van premier Nouri al-Maliki woensdag.

"Nog twee ontvoerde personen zijn nog altijd in handen van de gijzelnemers. In totaal 39 mensen werden dinsdag meegenomen: zestien werknemers, vijf bezoekers en achttien bewakers. Twintig werden gisteren vrijgelaten, vandaag zeventien", aldus Ali al-Dabbagh.

Auto's

Het ministerie van Onderwijs repte dinsdag nog van zeker honderd ontvoerden en ook woensdag hield het departement nog altijd vast aan dat aantal. Ze zouden zijn weggevoerd in veertig auto's waarmee de gijzelnemers op klaarlichte dag waren gekomen. De gewapende in politie-uniform gestoken ontvoerders namen de aanwezige vrouwen hun gsm af en sloten hen op in een ruimte.

Volgens een getuige keek de politie werkeloos toe terwijl de overvallers de identiteitsbewijzen van de werknemers en bezoekers van het ministerie onderzochten. De soennieten werden gescheiden van de sjiieten. Alleen de soennieten werden ontvoerd.

Ziekenhuis

Drie Irakezen die waren meegenomen, werden dinsdagmiddag ongedeerd achtergelaten bij een ziekenhuis in de stad. Het trio was volgens een getuige geblinddoekt en erg verward. De ontvoerders hadden hen al hun geld afgenomen. Later op de dag waren nog eens twaalf ontvoerde Irakezen geblinddoekt vrijgelaten.

Shock

"Ze sloegen en beledigden ons en lieten ons daarna vrij", aldus een van de slachtoffers. "We verkeren nog steeds in shock, de meesten van onze vrijgelaten werknemers zullen vanochtend hun werkzaamheden niet oppakken. We roepen ze op het ons te laten weten als ze thuisblijven ", aldus een zegsman van het ministerie van Onderwijs. "We weten niet precies hoeveel mensen er zijn ontvoerd of vrijgelaten. Alle universiteiten zijn vandaag wel open", ging hij verder.

Losgeld

De actie van dinsdag was een van de grootste massaontvoeringen tot nog toe in Bagdad, een stad waar kidnapping een dagelijkse praktijk is. Vaak komen gijzelaars na het betalen van losgeld weer vrij, maar in toenemende mate brengen militieleden hun slachtoffers om het leven. Elke dag telt de politie van de miljoenenstad tientallen lijken van mensen die met geweld zijn omgebracht.

Het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken liet vijf hooggeplaatste politiecommandanten arresteren die verantwoordelijk worden gehouden voor de grootschalige kidnapping. Binnenlandse Zaken staat onder sjiitische leiding. De minister van Hoger Onderwijs is een soenniet.

Geïnfiltreerd

De Iraakse politie, die onder Binnenlandse Zaken valt, is volgens sommige waarnemers een wapen in handen van de sjiitische milities geworden. Een Amerikaan die agenten in het westen van Bagdad traint, zei recent tegen de krant The Washington Post dat 70 procent van de politie is geïnfiltreerd door sjiitische milities, het Mahdi Leger van de geestelijke Muqtada al-Sadr en de Badr-organisatie van Sadrs politieke rivaal Abdel Aziz al-Hakim.

De ontvoerders van dinsdag namen hun slachtoffers mee naar Sadr-City, het bolwerk van Muqtada al-Sadr.

Autobom

Geweld eiste woensdagochtend ook weer levens in Bagdad. Een autobom bij een tankstation niet ver van het ministerie van Binnenlandse Zaken kostte tien mensen het leven. Tientallen anderen raakten gewond.