DEN HAAG - Medewerkers van de stedelijke vervoersbedrijven in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht hebben het openbaar vervoer in deze steden woensdagochtend grotendeels stilgelegd.

Bekijk video


Foto: Frank van der Poel l Dagje vrij voor trams Amsterdam

De vakbonden FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV voeren actie uit onvrede over de marktwerking. Omdat de actie maandag al was aangekondigd, bleef de overlast voor de meeste reizigers beperkt.


Foto: F. Gankema l Werknemers GVB op weg naar Den Haag

Tussen 09.00 uur en 16.00 uur rijden er in Utrecht, Amsterdam en Den Haag vrijwel geen bussen en trams. In Amsterdam rijdt ook de metro niet. De hele dag wordt er niet gecontroleerd op vervoersbewijzen. In Rotterdam begon de werkonderbreking om 10.00 uur. De metro's rijden hier wel.

Lagere lonen

De staking beperkt zich tot de grote steden omdat het personeel van de OV-bedrijven weinig heil ziet in de aanbestedingsverplichting. Ze zijn bang dat een nieuwe eigenaar van de vervoersbedrijven slechtere arbeidsvoorwaarden hanteert en lagere lonen uitbetaalt.

Sinds zes jaar bestaat er al marktwerking in het openbaar vervoer en elders in het land zijn er al overnames geweest. Onlangs schaarde een meerderheid in de Tweede Kamer zich nog achter de marktwerking in de vier grote steden.

Gesprek

Desondanks stelden de vakbonden vorige week een ultimatum aan het kabinet om de marktwerking met twee jaar uit te stellen. Een gesprek tussen de vakbonden en verkeersminister Karla Peijs leverde maandag niets op en daarmee werden de acties onvermijdelijk.

Omdat de meeste reizigers vanaf het begin van de week al op de hoogte waren van de werkonderbreking, lieten weinig mensen zich woensdagochtend verrassen.. "Dinsdag hebben veel reizigers naar de consumentenlijn gebeld met vragen over de werkonderbreking. Vandaag nauwelijks, dus iedereen lijkt zijn weg wel te vinden", aldus een woordvoerder van het Haagse vervoersbedrijf HTM.

Ochtendspits

In Rotterdam was woensdagochtend bij het Centraal Station nog weinig van de actie te merken. Ook in Utrecht leverde dit weinig problemen op. De ochtendspits verliep volgens het gemeentelijk vervoerbedrijf GVU normaal. In Amsterdam strandde een aantal reizigers bij het Centraal Station die niet op de hoogte waren van de actie.

Na 09.00 uur stonden veel mensen op het station tevergeefs te wachten op een bus of tram. Bij de taxistandplaats stonden nog maar een paar taxi's en had zich een rij wachtenden gevormd.

Protest

De FNV houdt woensdag rond het middaguur een actiebijeenkomst op het Plein, voor de Tweede Kamer in Den Haag. Daar geven FNV-voorzitter Agnes Jongerius en politieke kopstukken van SP, GroenLinks en PvdA acte de présence. De bonden verwachten dat ongeveer duizend leden mee zullen doen aan dit protest.