BAGDAD - Gewapende mannen in politie-uniform hebben dinsdag op klaarlichte dag honderd tot 150 mensen ontvoerd uit een gebouw van het ministerie van Onderwijs in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Dat maakte een woordvoerster van het departement bekend. De BBC meldde later dinsdagavond dat de gegijzelden weer zijn vrijgelaten.

De Iraakse staatstelevisie bevestigde dat dinsdagavond op gezag van een zegsman van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Bagdad.

De gegijzelden waren werknemers, beveiligingspersoneel en bezoekers van het directoraat onderzoek in de wijk Karrada. Alle vrouwen in het gebouw moesten hun mobiele telefoon inleveren. Zij werden in een ruimte opgesloten. De gijzelnemers gingen er daarna in veertig auto's met hun gevangenen vandoor.

Volgens een getuige keek de politie werkloos toe terwijl de overvallers de identiteitsbewijzen van de werknemers en bezoekers van het ministerie onderzochten. De soennieten werden gescheiden van de sjiieten. Alleen de soennieten werden ontvoerd. "Ze namen zelfs de man mee die er net thee had bezorgd", aldus de bron.

Verward

Drie Irakezen die waren meegenomen, werden later ongedeerd achtergelaten bij een ziekenhuis in de stad. Het trio was volgens een getuige geblinddoekt en erg verward. De ontvoerders hadden hen al hun geld afgenomen. Later op de dag werden nog eens twaalf ontvoerde Irakezen geblinddoekt vrijgelaten. Zij zeiden te geloven dat er slechts veertig mensen zijn ontvoerd.

Het gaat om een van de grootste massaontvoeringen tot nog toe in Bagdad, een stad waar kidnapping een dagelijkse praktijk is. Vaak komen gijzelaars na het betalen van losgeld weer vrij, maar in toenemende mate brengen militieleden hun slachtoffers om het leven. Elke dag telt de politie van de miljoenenstad tientallen lijken van mensen die met geweld zijn omgebracht.

Het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft vijf hooggeplaatste politiecommandanten laten arresteren in Karrada. De opdracht volgt op de massale ontvoering dinsdagochtend, door gewapende mannen in politie-uniformen. Het vijftal moet volgens een woordvoerder van het ministerie verantwoordelijk worden gehouden voor de grootschalige kidnapping. Binnenlandse Zaken, dat onder sjiitische leiding staat, geeft trouwens een veel lager aantal ontvoerden op dan het getroffen departement zelf: Maximaal vijftig, aldus een zegsman.

Sjiitische milities

De Iraakse politie, die onder Binnenlandse Zaken valt, is volgens sommige waarnemers een wapen in handen van de sjiitische milities geworden. Een Amerikaan die agenten in het westen van Bagdad traint, zei recent tegen The Washington Post dat 70 procent van de politie is geïnfiltreerd door sjiitische milities, het Mahdi Leger van de geestelijke Muqtada al-Sadr en de Badr Organisatie van Sadrs politieke rivaal Abdel Aziz al-Hakim.

Deze milities versplinteren echter steeds meer en zijn alleen nog in naam aan Sadr of Hakim verbonden. Amerikaanse functionarissen identificeerden al 23 vooral sjiitische milities. Die controleren buurten en bestieren die door angst te zaaien en intimidatie. Ze verwerven macht en rijkdom met ontvoeringen voor losgeld en plunderingen van winkels.

Elders in Irak, in de stad Ramadi, hebben gevechten in de nacht van maandag op dinsdag tientallen levens geëist. Amerikaanse militairen zouden een wijk zijn binnengedrongen en daarbij huizen hebben verwoest, meldden Iraakse agenten.

Bewoners repten van Amerikaanse tanks die op het district hadden geschoten. Bij de slachtoffers zou het niet om militante Irakezen gaan maar om onschuldige burgers. Volgens een arts in het grootste ziekenhuis van de stad zijn er 35 doden binnengebracht.