WASHINGTON - De vroegere vice-president Al Gore stelt zich niet kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2004. In het programma 60 minutes van de televisiezender CBS zei Gore zondag dat zijn kandidatuur geen goede zaak zou zijn.

"Ik heb energie, motivatie en ambitie genoeg om aan een nieuwe campagne te beginnen, maar ik denk niet dat dat aan mij is", aldus Gore. De aankondiging van de Democraat heeft een einde gemaakt aan maanden van speculaties over een mogelijke nieuwe politieke wedkamp tussen Gore en president George W. Bush.

De Democraat Gore moest het bij de verkiezingen van 2000 op het nippertje afleggen tegen de Republikein Bush. Door onregelmatigheden bij de stemming in de staat Florida duurde het meer dan een maand voor de definitieve uitslag bekend werd. Hij had weliswaar meer stemmen behaald dan Bush, maar had vier kiesmannen minder (271 tegen 267).

Verleden

"Met een hernieuwde verkiezingsstrijd tussen Bush en mijzelf zou de nadruk te veel op het verleden liggen en een campagne moet juist zijn gericht op de toekomst", zei Gore tegen CBS. Daarbij ziet Gore vooral een zekere vermoeidheid bij zijn partij. Volgens hem kan alleen een nieuw gezicht voor een frisse wind zorgen die nodig is om de zittende president in 2004 te verslaan.

Volgens de voormalig vice-president moet de economie het belangrijkste speerpunt zijn in de verkiezingscampagne voor 2004. De uit Tennessee afkomstige Gore was vice-president onder Bill Clinton (1993-2001).