UTRECHT - Over drie weken is er duidelijkheid over de aansprakelijkheid van de gemeente Utrecht voor het trapongeval op 6 augustus. Dat zegde burgemeester Brouwer dinsdag toe aan de gemeentelijke commissie Bestuur en Veiligheid. Utrecht erkende maandag de verantwoordelijkheid voor het ongeval na de presentatie van het onderzoeksrapport-Schutte.

De gemeente heeft het rapport maandag direct ter beschikking gesteld aan de verzekeraar, met wie is afgesproken dat er over drie weken uitsluitsel zal zijn over de aansprakelijkheid.

Constructiefout

De raadscommissie mocht dinsdag vragen stellen over het onderzoeksrapport Schutte, zowel aan Schutte zelf als aan het college van b en w. Schutte maakte maandag bekend dat het ongeval te wijten was aan een constructiefout bij de bouw van de trap in 1985 en niet aan het niet-onderhouden ervan. Veel fracties vroegen zich desondanks af of regelmatige inspectie of het ingaan op klachten over de trap het ongeval hadden kunnen voorkomen.

Verder waren er vragen over de technische onderbouwing van het rapport-Schutte. Die was geleverd door het gemeentelijk ingenieursbureau Utrecht en onafhankelijk getoetst door het ingenieursbureau van de gemeente Rotterdam. Volgens enkele raadsleden werken beide bureaus echter nauw samen. Schutte stelde echter overtuigd te zijn van de onafhankelijkheid van de toetsing door de Rotterdammers.

Dinsdag is een extra raadsvergadering gewijd aan het rapport-Schutte.