HILVERSUM - Als Nederlanders Kerstmis vieren, komt de kerk pas op de derde plaats. Een meerderheid van 65 procent vindt het samenzijn met familie het belangrijkst en de helft associeert het feest met lekker eten. Naar de kerk gaan, vindt slechts een op de vier echt bij Kerstmis passen.

Dat meldde het RKK/KRO-tv-programma Kruispunt zondagavond na een representatieve enquête onder 450 personen uitgevoerd door het Kaski, een onderzoeksbureau voor godsdienst en levensbeschouwing. Daaruit blijkt ook dat de helft van de Nederlanders geen religieuze betekenis verbindt aan de kerstdagen.

Wel weet bijna iedereen (89 procent) dat met Kerstmis de geboorte van Jezus Christus wordt gevierd. Ook is het voor 62 procent van de ondervraagden de meest aansprekende feestdag. Oudjaar (24 procent) en Koninginnedag (8 procent) staan ver in de schaduw.

De groep van 60-plussers vindt Kerstmis een stuk minder leuk dan de gemiddelde Nederlander wegens de gevoelens van eenzaamheid en het donkere en koude jaargetijde.