GRONINGEN - De politie in Groningen waarschuwt maandag voor verradelijke ijzel. In de vroege ochtend vonden er in de hele provincie al vijftien aanrijdingen plaats met forse blikschade. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor.

Volgens de politie kunnen ook voetgangers en fietsers hinder ondervinden van de ijzel. "Op de meeste autowegen is intensief gestrooid", stelt een woordvoerder. "De meeste voet- en fietspaden zijn echter spekglad."

Botbreuken

In de Groningse ziekenhuizen is sprake van grote drukte. Vooral in het Academisch Ziekenhuis Groningen is het volgens een woordvoerder bij de afdeling spoedopvang gigantisch druk.

Volgens de woordvoerder zijn er maandagmorgen tientallen mensen binnengekomen met polsletsel, verwondingen aan vingers of beenbreuken.

Gewonden kwamen tegelijk binnen. Er zijn veel wachtenden voor röntgenfoto's en de gipskamer. Ook het Delfzicht Ziekenhuis in Delfzijl meldde extra drukte.

Treinvervoerders NoordNed en NS zeggen geen hinder te ondervinden van de ijzel. "De treinen rijden gewoon door, dus er kan zich geen ijsafzetting op de bovenleiding vormen", aldus een woordvoerder. Ook van ijzel op de rails hebben de treinen geen last. "De treinen zijn zo zwaar dat de ijzel simpelweg wordt verpulverd."

Busverkeer ontregeld

Het busvervoer lag in de hele provincie Groningen nagenoeg plat. De problemen kunnen nog de hele ochtend duren, zei een woordvoerder van vervoersmaatschappij Arriva. "We proberen de sneldiensten via de grote snelwegen wel zoveel mogelijk te laten rijden, maar in veel gevallen is ook dat nog niet mogelijk."

In de stad Groningen, waar flink is gestrooid, komt het vervoer wel weer langzaam op gang. Arriva waarschuwt reizigers maandagmorgen met flinke vertragingen rekening te houden.

Rijexamens

Alle rijexamens in de provincies Groningen en Friesland en het noorden van de provincie Drenthe zijn maandagochtend afgelast. Dat heeft het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) bekendgemaakt.

Het betreft op dit moment ongeveer honderd examens, maar als de regen en ijzel aanhouden, kunnen dat er vanmiddag zeker nog meer worden, stelt de regiowoordvoerster. "Natuurlijk moeten de examenkandidaten ook met extreme ijzel hun auto kunnen beheersen, maar door een uur lang stapvoets te rijden kunnen we hun rijcapaciteiten natuurlijk niet toetsen", zegt ze.

"Bovendien is het zelfs voor de meest geoefende automobilisten op dit moment moeilijk het stuur recht te houden." Ook alle motorexamens in de regio noord zijn vandaag afgelast. De afgelaste examens gaan nu in januari door.

Scholen gesloten

De meeste scholen in de stad en provincie Groningen zijn maandag gesloten.

"Het is een ijsbaan", zegt docente K. Koopmans van de Dieftilschool in de gemeente Loppersum. "In het verleden hebben we in dit soort situaties nog wel geprobeerd de school te bereiken, maar ervaring heeft ons geleerd dat het uiteindelijk toch een hopeloze zaak is." Ook hebben veel scholen toetsen en proefwerken uitgesteld.

Scholen mogen zelf bepalen of zij de leerlingen ijsvrij geven, aldus een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs. "Zolang ze per jaar maar het voorgeschreven aantal uren maken."

Geen avondboten

De avondboten van Rederij Doeksen varen maandag niet uit naar Terschelling en Vlieland. De lichtboeien zijn van de vaarroute gehaald omdat ze door de vorst bevriezen, onder het ijs komen of omvallen. Volgens directeur P. Melles is het daardoor onverantwoord om 's avonds uit te varen.

Sinds zes jaar geleden is het niet meer voorgekomen dat de rederij zo'n besluit moest nemen. Het is nog onduidelijk wanneer de avondboten weer varen. "Als de dooi doorzet, kunnen de lichtboeien vrij snel teruggeplaatst worden", aldus Melles.