LEEUWARDEN - De Leeuwarder Courant en andere Friese bladen gaan vanaf 1 januari 2002 een keurmerk bij erotiek-advertenties plaatsen. Het initiatief komt van de gemeente Leeuwarden. Door het keurmerk kunnen klanten zien of een bordeel een vergunning heeft aangevraagd of niet.

Het experiment wordt in eerste instantie uitgevoerd in samenwerking met de Friese Pers. Leeuwarden en de Friese Pers hopen dat de richtlijnen landelijk navolging krijgen.

Voor klanten is het goed te weten dat er bij een bedrijf een strenge controle is op onder andere vrouwenhandel, geslachtsziektes en brandveiligheidsvoorschriften, aldus verantwoordelijk beleidsmedewerker E. Muller van de gemeente Leeuwarden. Daarnaast varen exploitanten die veel geld betalen voor een vergunning, er wel bij dat ze op die manier van illegale erotiekbedrijven worden onderscheiden, stelt Muller.

Bovendien kan het voor illegale seksbedrijven een stimulans zijn alsnog een vergunning aan te vragen. Hierdoor kan de criminaliteit in dit wereldje afnemen, is de hoop van de gemeente.