AMSTERDAM - Trafigura klaagt het Britse advocatenkantoor Leigh Day & Co aan voor smaad. Dit heeft een woordvoerder van het bedrijf in Amstelveen dinsdag bevestigd. Leigh Day & Co houdt Trafigura volledig verantwoordelijk voor de slachtoffers van de gifdumping in Ivoorkust, schrijft het op zijn website.

Met deze verklaring gaat het Britse advocatenkantoor te ver, zegt woordvoerder Jan Maat. "Het is een valse beschuldiging. Wij stappen nu naar de rechter in Londen om verdere schade aan ons imago te voorkomen."

Leigh Day & Co kondigde vorige week aan Trafigura voor de rechter te slepen. Het noemt de gifdumping een ramp van ongekende omvang. Zeker acht mensen overleden als gevolg van de dumping, duizenden ontwikkelden gezondheidsproblemen. "We stellen Trafigura volledig verantwoordelijk voor alle doden en gewonden die zijn gevallen als gevolg van het dumpen van hun afval", zegt een woordvoerder van Leigh Day & Co.

Tien miljoen

De Nederlandse advocaat Bob van der Goen eiste vorige maand bij het bedrijf een voorlopige schadevergoeding van tien miljoen euro. Het bedrijf wees deze claim af. De advocaat zou nu een rechtszaak aanspannen in Londen, maar Trafigura zegt hiervan nog niet officieel te weten. Van der Goen was niet bereikbaar voor commentaar. Of de Nederlandse advocaat zich aansluit bij Leigh Day & Co is niet duidelijk.

Dans om dollars

Trafigura zegt niet verbaasd te zijn over de rechtszaken. "Als een rijk bedrijf in de problemen komt, zijn er overal ter wereld altijd gespecialiseerde juristen die geld ruiken. Ze proberen dan contact te leggen met slachtoffers, nabestaanden en gedupeerde regeringen om hen te mogen vertegenwoordigen. Een dans om dollars, zeg maar." Het bedrijf wijst elke aansprakelijkheid af.