AMSTERDAM - De politie heeft maandag in Arnhem een 43-jarige man aangehouden die middels een e-mail aan het ANP het afvuren van het projectiel op de PCM-drukkerij in Amsterdam had opgeëist. Naar nu blijkt had hij de aanslag vorige week valselijk opgeëist namens de actiegroep RaRa, maakte de Amsterdamse politie dinsdag bekend.

De verdachte heeft bekend de e-mail te hebben gestuurd, maar heeft ontkend betrokken te zijn bij de aanslag zelf. De politie nam in zijn woning diverse computers in beslag. De man moet donderdag voor de rechter-commissaris in Amsterdam verschijnen.

Schade

De krantendrukkerij van uitgever PCM in Amsterdam-Duivendrecht werd in de nacht van woensdag 8 november beschoten, mogelijk met een granaatwerper. Niemand raakte daardoor gewond. Wel veroorzaakte de explosie flinke schade aan de betonnen gevelwand en binnen in het pand. Ook sneuvelden vier ramen.

Na de aanslag kreeg het persbureau ANP een e-mail waarin die werd opgeëist namens RaRa, een actiegroep waarvan de oorsprong teruggaat tot de jaren tachtig van de vorige eeuw. De recherche wist de verzender van het bericht te achterhalen. Over het motief van de man is nog niets bekend.

Vrouwen

De politie hield vorige week woensdag ook twee vrouwen aan op grond van informatie van een internetprovider. Die hadden niets met de aanslag te maken. De politie is nog altijd op zoek naar de dader(s) en zal daarvoor deze week gebruikmaken van de tv-programma's Opsporing Verzocht en Ter Plaatse op de regionale zender RTV Noord-Holland.

In de drukkerij aan de Van der Madeweg worden onder meer de Volkskrant, Trouw, NRC Handelsblad en Het Parool gedrukt. Na de beschieting pleitte de Nederlandse Vereniging van Journalisten voor zwaardere straffen voor geweld tegen media.