AMERSFOORT - De asieladvocaat van de 24-jarige Achmed Al-J. gaat de rechtbank maandag vragen de vreemdelingendetentie op te heffen van de Libiër die wordt verdacht van de brandstichting in het cellencomplex op Schiphol-Oost. Dat zei zijn advocaat Eduard Damman dinsdag.

Al-J. werd na de brand, die in oktober 2005 aan elf mensen het leven kostte, in voorlopige hechtenis genomen. Aan dit voorarrest van bijna een jaar maakte het gerechtshof in Amsterdam vorige week een einde. De verdachte werd direct vanuit de gevangenis naar het detentiecentrum bij vliegveld Rotterdam overgebracht.

Damman: "Het hof gaf daarbij aan dat mijn cliënt zich beschikbaar moet houden voor het proces." Of Al-J. zijn rechtszaak kan bijwonen, is onduidelijk. Iemand wordt in vreemdelingenbewaring gezet met het doel die persoon uit te zetten.

Uitzetting

Damman verwacht dat Al-J. op het vliegtuig wordt gezet naar Libië als de rechtbank het verzoek afwijst. De Libische ambassade heeft al laten dat Al-J. welkom is. De advocaat wijst erop dat terugkeer naar Libië ongunstig is voor het verloop van de rechtszaak van zijn cliënt. "Ik bezoek hem geregeld en dan spreken we de laatste ontwikkelingen door. Ik kan straks moeilijk elke keer naar Libië afreizen", aldus Damman Volgens hem maakt justitie de verdediging op die manier bijzonder moeilijk.

De volgende pro-formazitting staat gepland voor december.

Ongeluk

Inmiddels staat vast dat de brand is ontstaan in de cel van Al-J. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij opzettelijk brand gesticht, volgens de Libiër en zijn advocaat gaat het om een ongeluk.

De verdachte wil graag bij zijn proces aanwezig zijn. Damman: "Hij wil absoluut niet de indruk wekken dat hij iets te verbergen heeft."