AMSTERDAM - Een van de vier reactoren in de grootste Zweedse kerncentrale, die van Ringhals 500 kilometer ten zuidwesten van Stockholm, is dinsdagochtend stilgelegd nadat zich een explosie had voorgedaan, gevolgd door een brand.

De explosie deed zich voor in een transformator, buiten de reactor zelf. Reactor nummer 3 werd zelf niet bedreigd en er was geen gevaar voor een radioactief lek, zei een woordvoerder van de centrale, Gosta Larsen.

Het beveiligingssysteem van de centrale trad zoals het hoorde in werking en legde de reactor automatisch stil. De bij de centrale gestationeerde brandweer wist de brand met assistentie van de brandweer uit omliggende gebieden binnen twee uur te bedwingen.

"Vanuit het oogpunt van nucleaire veiligheid was dit geen ernstig incident", zei Larsen. "Het gebeurde op ruime afstand van het reactorgebouw", ongeveer zeventig meter.

Het is nog niet bekend wanneer de 1.000 Megawatt-reactor weer kan worden opgestart. Ringhals levert ongeveer 18 procent van de energie die Zweden verbruikt. In juli werden in de centrale van Forsmark twee reactoren stilgelegd nadat twee reservegeneratoren tijdens een stroomstoring onklaar waren geraakt. Na het aanbrengen van de nodige verbeteringen werden de reactoren vorige maand weer opgestart.