AMSTERDAM - Directeur Operaties van de Koninklijke Marine heeft maandag zijn ontslag ingediend omdat hij in opspraak raakte vanwege seksuele intimidatie. Een Defensiewoordvoerder zegt dinsdag in De Telegraaf dat commandeur Frans van den Berg ontslag nam omdat de krant dinsdag over zijn misstappen zou publiceren.

De 50-jarige Van den Berg was één van de belangrijkste stafmilitairen van viceadmiraal Jan Willem Kelder. Volgens een woordvoerder wil Van den Berg de marine niet verder beschadigen nu deze toch al niet aflatend in opspraak is vanwege talrijke schandalen.

Recent zou Van den Berg opnieuw betrokken zijn geweest bij seksuele intimiteiten. Defensie wil hier in de krant verder niets over zeggen, maar laat weten dat al eerder wat zaken rond het functioneren van de commandeur in gang waren gezet.

Van den Berg zou in 2002 zijn ontheven uit zijn functie van eskadercommandant. Hij zou een matroos hebben betast op een marinefregat. Vervolgens werkte hij enkele maanden in de Verenigde Staten, waarna hij toetrad tot de Admiraliteitsraad, het hoogste uitvoeringsorgaan binnen de marine. Vorig jaar werd hij directeur operaties.