AMSTERDAM - De voor moord op weduwe Wittenberg veroordeelde Ernest Louwes had als motief voor zijn daad het geld van de 60-jarige weduwe. Dat zegt hoogleraar notarieel- en privaatrecht Martin van Mourik maandag in het televisieprogramma Netwerk.

In de zogeheten Deventer-moordzaak legde het gerechtshof Louwes twaalf jaar cel op, maar liet het motief in het midden.

Stom

Dat motief was volgens Van Mourik wel degelijk aanwezig. "Als je alles bij elkaar voegt, dan zijn de handelingen van Louwes niet zozeer strafrechtelijk aan te rekenen, maar ze zijn natuurlijk wel dermate van belang, als je zoekt naar een motief voor de moord."

Hij concludeert in Netwerk: "Meneer Louwes, u had het gemunt op het geld van de weduwe Wittenberg. Alleen u hebt het allemaal buitengewoon stom aangepakt."

Wittenberg werd in 1999 met vijf messteken om het leven gebracht in haar woning. Ernest Louwes was de belastingadviseur van Wittenberg.

De Hond

Netwerk meldde verder dat de klusjesman van Wittenberg, Michael de J., zeker niet de schuldige is. De klusjesman wordt door opiniepeiler Maurice de Hond al maanden aangewezen als mogelijke dader. Sinds vorig jaar verzamelde De Hond bewijsmateriaal waarmee hij de onschuld van Louwes wilde aantonen. De Hond wilde bewijzen dat De J. achter de moord zat.

Door onzorgvuldigheid van De Hond kreeg de advocaat Vlug van De J. de dna-gegevens van Louwes in handen, meldt hij in het televisieprogramma. "Uit forensisch onderzoek blijkt dat De J. niet degene is die zijn dna achter heeft gelaten bij de vermoorde weduwe." Het dna dat werd aangetroffen op de blouse en onder de nagels van de weduwe was het belangrijkste bewijs voor de veroordeling van Louwes.