WASHINGTON - De Amerikaanse president George Bush wil geen direct overleg met Iran, tenzij Teheran zijn nucleair programma stopt. Hij waarschuwde maandag verder dat een nucleair Iran een "ongelooflijk destabiliserende" kracht zal zijn.

Britse media meldden dit weekeinde dat premier Tony Blair de Amerikaanse regering wil aansporen contact te zoeken met Iran en Syrië om de impasse in het Midden-Oosten te doorbreken en een eind te maken aan het steeds verder toenemende geweld in Irak.

Bush dreigde Iran verder met een "economische isolatie" als het doorgaat met uraniumverrijking. Hij sprak na een ontmoeting met de Israëlische premier Ehud Olmert. Die zei eerder tegen de Amerikaanse televisiezender NBC geen nucleair Iran te accepteren.

Tijdschema

Eerder op de dag ontmoette Bush de onafhankelijke Iraq Study Group onder leiding van oud-minister van Buitenlandse Zaken en Republikeinse partijgenoot James Baker. Deze speciale commissie onderzoekt al enige tijd alternatieven voor het huidige Amerikaanse beleid in Irak.

De interesse voor het werk van de Iraq Study Group is flink toegenomen na de overwinning van de oppositionele Democraten bij de verkiezingen voor het Congres. Die partij pleit al langer voor een tijdschema voor de terugtrekking van Amerikaanse militairen uit Irak.

Rumsfeld

Bush wilde hier tot dusver niets van weten. Na het vertrek van de minister van Defensie Donald Rumsfeld, een fel tegenstander van een vroegtijdig vertrek, lijkt zoiets echter dichterbij gekomen.

Bush wilde na de ontmoeting met de commissie van Baker niets kwijt.