TILBURG - PvdA-leider Wouter Bos heeft het CDA maandagavond hard aangevallen. Tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Tilburg zette hij de christendemocraten neer als een partij die "kiest voor welvaart over de ruggen van mensen die kwetsbaar zijn".

De huurliberalisatie riep hij uit tot breekpunt in de kabinetsformatie, zoals CDA-leider Jan Peter Balkenende eerder aantasting van de hypotheekrenteaftrek onbespreekbaar noemde.

Huurwet

"Laat hem de belangen van de 5 procent rijkste huurders maar beschermen. Wij komen op voor de mensen die de afgelopen jaren hebben ingeleverd om de economische groei weer aan de praat te krijgen en nu als stank voor dank 50 euro meer per maand aan huur gaan betalen. Wij zullen die huurwet niet uitvoeren."

CDA-leider Balkenende reageerde ,,verbaasd''. Het programma van het CDA voorziet in een huurtoeslag om de effecten van een hogere huur te dempen. Bovendien bestrijdt het CDA dat de verhoging van de huren zoveel is als Bos doet voorkomen.

Leiband

Bos verweet Balkenende ook dat hij pleit voor meer respect in de samenleving terwijl hij "aan de leiband blijft lopen" van VVD-minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken). Bos spotte met de uitspraak van Verdonk dat hij bang voor haar zou zijn. Volgens Bos zijn maar twee mannen bang voor haar: Balkenende en Rutte.

De PvdA staat op flink verlies in de peilingen, hetgeen tot interne onrust heeft geleid. Partijprominenten als oud-minister Margreeth de Boer riep Bos zondag op voor een coalitie met SP en GroenLinks te kiezen in plaats van in te zetten op een kabinet met het CDA. Dat deed Bos maandag niet. Maar in het PvdA-campagneteam is maandag wel afgesproken een hardere toon aan te slaan tegen het CDA.

Bos zei in Tilburg er nog alle vertrouwen in te hebben. "Nog negen dagen en wij zullen deze verkiezingen hebben gewonnen."

Duidelijker

In een toelichting ontkende Bos dat de PvdA maandagavond een andere lijn heeft ingezet. "Het is dezelfde lijn, maar we hebben ons wel voorgenomen de dingen wat duidelijker te zeggen. De eindsprint is begonnen. Inhoudelijk kun je niet hard genoeg zijn."

Bos weigerde in te gaan op coalitievorming na de verkiezingen. "Het belangrijkste is dat de PvdA zo groot mogelijk wordt, anders krijgen we geen socialer Nederland. En dat lukt al helemaal niet als Balkenende het initiatief krijgt in de kabinetsformatie."