DORDRECHT - De politie controleert steeds vaker auto's met donkergetinte ruiten. Dat heeft een woordvoerder van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) maandag gezegd. Volgens wettelijke bepalingen moeten autoruiten minstens 50 procent licht doorlaten. Is dat niet het geval, dan is de verkeersveiligheid in het geding.

Het KLPD had als eerste korps een apparaat dat controleert hoeveel licht door een autoruit komt. "We hebben een paar aanhoudingen per dag", zegt een woordvoerder. "Er zijn een aantal proefprocessen geweest om te zien wat de rechter van deze meetmethode vindt. Nu blijkt dat we de resultaten kunnen gebruiken, schaffen steeds meer korpsen zo'n meetapparaat aan."

Tintman

Het korps Zuid-Holland-Zuid liet maandag weten aan de slag te gaan met de zogeheten Tintman, een apparaat dat de doorlaatbaarheid van licht meet. Bestuurders van auto's met te donkere ramen krijgen een bekeuring van 75 euro en de politie neemt het kentekenbewijs in. De eigenaar van de auto heeft daarna twee weken de tijd om de ramen lichter te maken, liet een woordvoerdster van de politie maandag weten.