UTRECHT/NAIROBI - Nederland is gekelderd op een internationale ranglijst voor klimaatprestaties, van de vijftiende naar de 29ste plaats. Volgens Stichting Natuur en Milieu was de lage klassering voor Nederland te verwachten. "De huidige regering heeft bijna niets gedaan aan energiebesparing en heeft verschillende subsidies op duurzame energie abrupt stopgezet."

De index is een initiatief van het Climate Action Network (CAN), een koepel van milieuorganisaties waaronder Natuur en Milieu, en Germanwatch uit Duitsland. Het is de tweede keer dat zo'n lijst uitkomt. De presentatie vond plaats op de klimaattop in Nairobi (Kenia), die maandag zijn tweede en laatste vergaderweek is ingegaan.

Zweden voert de lijst van 56 landen aan, vóór Groot-Brittannië en Denemarken. De Verenigde Staten staan vierde van onder. Saudi-Arabië sluit de rij.

Bewuste misleiding

Staatssecretaris Pieter van Geel (Milieu) reageerde fel afwijzend. Volgens hem is sprake van bewuste misleiding. "Ik kan dit niet plaatsen. Twee weken geleden heeft Nederland nog complimenten gekregen van de Europese Commissie dat we ons aan onze afspraken houden."

Hij doelt op een rapport dat Nederland de afgesproken beperking voor de uitstoot van het broeikasgas CO2 haalt. Dat lukte vooral dankzij het financieren van projecten ver buiten Europa. "Ik durf te wedden dat CAN daarmee geen rekening heeft gehouden."

Natuur en Milieu laakt het versoepelen van het emissiehandelssysteem, waarmee de Tweede Kamer eind oktober instemde, en het negeren van Europese afspraken voor energiebesparing in de woningbouw. Directeur Mirjam de Rijk spreekt van vier verloren jaren.

Maar Natuur en Milieu is toch hoopvol dat het klimaatbeleid snel kan keren, onder meer dankzij Al Gore en zijn klimaatfilm en uitspraken van premier Jan Peter Balkenende en zijn Britse collega Tony Blair dat een historische politieke keuze nodig is. Volgens De Rijk moeten de partijen echter wel heel snel met concrete maatregelen komen. "Dat geldt ook de PvdA, want zij hebben hun mooie woorden nog te weinig in maatregelen vertaald."