DEN HAAG - De acties in het openbaar vervoer die voor woensdag zijn aangekondigd gaan door. Dat stelden vakbonden Abvakabo en FNV Bondgenoten maandag na een gesprek met minister Karla Peijs van Verkeer en Waterstaat.

De bonden eisten dat premier Jan Peter Balkenende en minister Peijs voor dinsdag de verplichte OV-aanbesteding met twee jaar uitstellen. Voor het gesprek van maandag hadden ze al voorspeld hier weinig van te verwachten.

In Amsterdam, Den Haag en Utrecht rijden woensdag tussen 09.00 en 16.00 uur geen bussen en trams. In Rotterdam begint de werkonderbreking om 10.00 uur. Voor 09.00 uur en na 16.00 uur rijden de bussen en trams wel, maar hoeven de reizigers hun kaartje niet te laten zien. De metro rijdt er wel de hele dag en is gratis. In Amsterdam varen wel veerboten.

Brabants busconflict

Busreizigers in de provincie Noord-Brabant staan vanaf 10 december letterlijk in de kou als de nieuwe dienstregeling van de NS ingaat. De aansluitingen van treinen en bussen kloppen vanaf dat moment niet meer omdat de Brabantse bussen tot het begin van 2007 volgens het oude schema blijven rijden, bevestigde een woordvoerster van busmaatschappij BBA maandag.

De busbedrijven BBA en Arriva hebben hun nieuwe dienstregeling niet eerder dan 1 januari klaar omdat zij pas vorige maand te horen kregen dat zij in Noord-Brabant gaan rijden. Concurrent Connexxion trok zich toen vanwege een rekenfout terug uit de aanbesteding.

De provincie en de busmaatschappijen BBA en Arriva overleggen nog over de nieuwe dienstregeling. In dat overleg zijn eventuele noodgrepen voor slechte aansluitingen in de laatste, koude weken van december niet aan de orde, verklaarde concessiemanager Willy Lauwerijssen van de BBA maandag.