AMSTERDAM - Iraakse homoseksuele asielzoekers krijgen geen verblijfsvergunning. De situatie in Irak geeft geen aanleiding voor een speciaal beleid voor deze groep asielzoekers. Dat schrijft minister voor Vreemdelingenzaken Rita Verdonk (VVD) na Kamervragen van D66.

De minister baseert zich op een ambtsbericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken uit april. De mensenrechtensituatie in Irak is weliswaar 'zeer zorgelijk' en er is onder meer sprake van discriminatie en geweld op grond van religie, etniciteit, geslacht en seksuele voorkeur. Maar van een bewuste en stelselmatige campagne gericht op het vermoorden van homoseksuelen is geen sprake, schrijft Verdonk.

Druk

Eerder dit jaar weigerde Verdonk eveneens om homoseksuele asielzoekers uit Iran een verblijfsvergunning te verlenen. Onder druk van de Tweede Kamer ging zij in oktober overstag en kreeg deze groep alsnog een vergunning.

D66-Kamerlid Boris van der Ham reageert maandag teleurgesteld. "Rita Verdonk presenteert zich als de grote vriendin van de homo's, maar als puntje bij paaltje komt geeft ze niet thuis." Volgens Van der Ham mag de Nederlandse regering geen risico's nemen als er mensenlevens op het spel staan.