BAGDAD - Irak weigert gehoor te geven aan de oproep van de Amerikaanse president Bush om wapeninspecteurs van de Verenigde Naties toe te laten. Dat heeft een woordvoerder van de Iraakse regering dinsdag gezegd.

Bush eiste maandag dat Irak opnieuw VN-inspecteurs in het land toelaat. Die moeten vaststellen of Bagdad massavernietigingswapens maakt. In een reactie op de eis van Bush zei de Iraakse regeringswoordvoerder dat "Irak zich goed kan verdedigen en niet zal buigen voor dreigementen".

De woordvoerder zei dat Bagdad pas over de komst van wapeninspecteurs wil praten, nadat de sancties van de VN tegen Irak zijn opgeheven.

De Amerikaanse president Bush antwoordde maandag op de vraag wat er gebeurt als de Iraakse president Saddam Hussein met die eis niet instemt: "Daar zal hij dan achter komen."

Israël houdt volgens een aantal Israëlische media al rekening met Iraakse raketaanvallen als dictator Saddam Hussein zich in het nauw gedreven voelt door de VS. Volgens de radio zijn de strijdkrachten in een hogere staat van paraatheid gebracht. Tijdens de Golfoorlog deed Irak tientallen raketaanvallen op Israël.

/NIEUWSBush eist nieuwe wapeninspecties in Irak (video)