AMSTERDAM - In de Beurs van Berlage in Amsterdam is vanaf 25 november een tentoonstelling te zien met echte mensenlichamen. De expositie Bodies The Exhibition geeft bezoekers een kijk op het menselijk lichaam en de lichaamsystemen.

Voor de tentoonstelling wordt gebruik gemaakt van 22 lichamen en 260 menselijke organen die zijn geconserveerd, zodat geen ontbinding optreedt.

Bodies The Exhibition was het afgelopen jaar te zien in onder andere de Verenigde Staten en in Londen, waar de tentoonstelling voor flink wat commotie zorgde. Er was bezorgdheid over de achtergrond van de lichamen, die voor een deel uit China komen.

Politieke gevangenen

Enkele critici meenden dat het lichamen van gedode politieke gevangenen zijn. De organisatie Premier Exhibitions heeft dat steeds ontkend.

De expositie geeft bezoekers informatie over het skelet, het zenuwstelsel, de ademhaling, de bloedsomloop, de spijsvertering en de voortplanting. Ook is er aandacht voor gezondheid en zien bezoekers voorbeelden van kanker of hoe roken de longen aantast. De als rubber ogende modellen staan niet achter glas en bezoekers kunnen vlakbij komen, maar aanraken is om hygiënische redenen verboden.