LONDEN - De Palestijnse leider Yasser Arafat is kwaad op Osama bin Laden, die hij beschuldigt van misbruik van zijn strijd voor een onafhankelijke staat. Dat heeft hij gezegd in een zondag gepubliceerd interview met de Britse krant The Sunday Times.

Volgens Arafat maakt de leider van het terroristennetwerk al-Qaeda misbruik van de Palestijnse strijd om steun te verwerven in de islamitische wereld. "Ik zeg hem ronduit zich niet te verschuilen achter de Palestijnse zaak", aldus Arafat tijdens het interview in Ramallah, op de Westelijke Jordaanoever.

Hij is woedend dat al-Qaeda gruweldaden als de aanslag van vorige maand op een hotel van een Israëli in Kenia heeft geprobeerd te rechtvaardigen door te beweren dat die deel uitmaken van de Palestijnse opstand tegen Israël. "Waarom heeft Bin Laden het nu over Palestina? Hij heeft ons nooit geholpen", zo vroeg Arafat zich af.

Arafat viel Bin Laden aan in reactie op een bericht op een website van een tot nu toe onbekende groep, die zich de "Islamitische al-Qaeda Organisatie in Palestina" noemt. Die zegt te strijden voor "de volledige bevrijding van het Palestijnse land". Volgens Arafat speelt de website de Israëlische premier Ariel Sharon in de kaart. De premier beweert dat al-Qaeda in de Palestijnse Gazastrook actief is en aanslagen op Israël voorbereidt. Arafat noemt dat leugens.

De Palestijnse leider erkende wel dat er onder jongeren in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever enige sympathie voor Bin Laden bestaat, maar dat stelt volgens hem niets voor. "Die kinderen weten niet echt wie Bin Laden is", lichtte hij toe.

Arafats openlijke veroordeling van Bin Laden heeft vooral te maken met de manier waarop al-Qaeda de verantwoordelijkheid opeiste voor de aanslag op een hotel in de Keniaanse havenstad Mombasa, waarbij vijftien doden vielen. In een verklaring op geluidsband noemde een woordvoerder van Bin Laden "bevrijding van onze heilige plaatsen, Palestina voorop, ons voornaamste doel". Hij waarschuwde dat de zogenoemde alliantie van kruisvaarders en zionisten (waarmee kennelijk de Verenigde Staten en Israël werden bedoeld) meer aanslagen kon verwachten door "jonge mannen van de islam die erop gebrand zijn jullie te doden en jullie bloed te vergieten zoals jullie het bloed van moslims vergieten in Palestina en andere islamitische landen".

Arafat riep zichzelf uit tot de eerste Arabische leider die al-Qaeda trotseert. "Bin Laden werkte op een ander, volkomen verschillend gebied en in strijd met onze belangen", aldus de Palestijnse leider.