AMSTERDAM - De politie in Nieuw-Zeeland is een grootschalige klopjacht begonnen naar de twee overvallers op een Nederlands echtpaar. De daders komen zeer waarschijnlijk uit de regio, aldus politiechef Mike Pannett. Het pasgetrouwde stel werd vrijdag nabij Paihia in het noorden van het Noordereiland slachtoffer van ontvoering, beroving en verkrachting.

Het echtpaar heeft een stortvloed aan sympathiebetuigingen ontvangen. "Alleen al deze ochtend hebben we 50 steunbetuigingen ontvangen uit heel het land", zegt Pannett tegenover The New Zealand Herald.

Vluchtauto

De gemaskerde overvallers zijn volgens de politie met voorbedachten rade te werk gegaan. De politie vermoedt dat een vluchtauto op hen stond te wachten, toen ze de Nederlanders in hun camper na uren achterlieten op een afgelegen plek.

De mannen drongen vrijdagavond de camper binnen op het moment dat het tweetal naar bed wilde gaan. Het stel werd onder bedreiging van een geweer vastgebonden en gedwongen bij verschillende pinautomaten geld op te nemen. De vrouw werd intussen onder de ogen van haar man verkracht.

Daders

De politie in Nieuw Zeeland heeft tientallen tips ontvangen na de overval. Op dit moment wordt de camper nauwkeurig onderzocht op sporen en andere aanwijzingen die leiden naar de daders. De overvallers zijn fors gebouwd en hun leeftijd wordt geschat tussen de 20 en 40 jaar.

De politie is daarnaast een getuigenonderzoek gestart rondom de snelweg State Highway 1 waar het huwelijkspaar werd overvallen. Op het moment van de overval stonden verscheidene campers in de buurt.