CARACAS - Honderdduizenden mensen hebben zaterdag meegedaan aan een betoging in de Venezolaanse hoofdstad Caracas om het aftreden te eisen van president Chavez. Volgens vertegenwoordigers van de oppositie was deze manifestatie de grootste die ooit in het land is georganiseerd.

Tot de betoging was opgeroepen door de Democratische Coördinatie, waarin oppositiepartijen en vakbonden zich hebben verenigd. De demonstranten trokken door de brede lanen van de stad en riepen onder meer "eruit" en "ontslag". Op hun spandoeken stond ,,verkiezingen nu''. Vanaf zes locaties in Caracas vertrokken de betogers 's middags naar de wijk Altamira, waar op 6 december drie demonstranten werden doodgeschoten. De oppositie denkt dat Chavez verantwoordelijk is voor de schietpartij, die de onrust in het land nog heeft vergroot.

Venezuela is al sinds 2 december in de greep van een algemene staking tegen het beleid van de president. De oppositie beschuldigt Chavez onder meer van machtsmisbruik, een autoritair-populistische regeerstijl en een slecht economisch beleid.

De staking heeft ook de productie en export van olie van de op vier na grootste olieproducent ter wereld verlamd. Chavez had nog het leger ingezet in een poging de oliesector draaiende te houden, maar de troepen slaagden er niet in de raffinaderijen en havens open te houden.