MADRID - De Spaanse regering heeft de Baskische terreurbeweging ETA gewaarschuwd dat in het huidige klimaat geen vooruitgang kan worden geboekt met het vredesoverleg. Vicepremier María Teresa Fernández de la Vega eist dat er eerst een eind komt aan het geweld van de afgelopen weken in Baskenland.

"Voor het vredesproces is het fundamenteel dat er een eind komt aan alle vormen van geweld", zei De la Vega zondag op een bijeenkomst in Palma de Mallorca, aldus het Spaanse persbureau Europapress.

Separatisten

De vicepremier verwees naar de geweldsuitbarstingen van de afgelopen weken in Baskenland, waarvoor vooral jonge separatisten verantwoordelijk zijn. Een van de laatste incidenten vond enkele dagen geleden plaats.

Jonge radicale Basken overgoten twee politiemannen toen met een brandbare vloeistof. Daarna probeerden ze tevergeefs de agenten in brand te steken. Twee jonge Basken zijn zaterdag opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de actie.

Staakt-het-vuren

De ETA streed tientallen jaren met geweld voor een onafhankelijk Baskenland. In maart kondigde de ETA een permanent staakt-het-vuren af waarna de regering in Madrid liet weten in principe bereid te zijn tot overleg met de groepering. De autoriteiten houden de terreurbeweging verantwoordelijk voor de dood van zeker 850 mensen.

Door meerdere verklaringen van de ETA in de afgelopen maanden is de regering van de sociaaldemocratische premier José Luís Rodríguez Zapatero gaan twijfelen of de Baskische groepering wel serieus naar vrede streeft. Zo maakte de ETA eind september wereldkundig dat de beweging de wapens niet inlevert voordat een onafhankelijk Baskenland een feit is.