AMSTERDAM - VVD-lijsttrekker Mark Rutte heeft Wouter Bos geadviseerd zijn schouders niet te laten hangen. Hij nam het in het tv-programma Buitenhof op voor Bos naar aanleiding van een discussie tussen voormalig PvdA-minister Margreeth de Boer en oud-PvdA-senator Joop van den Berg. Rutte noemde het 'verbijsterend' dat prominente PvdA'ers het deden lijken alsof de verkiezingen voor de PvdA al verloren waren.

"Ik ben het met veel van zijn punten oneens, maar hij is een bekwaam politicus en een sympathieke vent", aldus Rutte. "Hij moet zich niets van deze mensen aantrekken."

Volgens De Boer moet PvdA-leider Wouter Bos zich van het CDA afwenden en volledig de voorkeur uitspreken voor een linkse coalitie met SP en GroenLinks. "De PvdA heeft niets te zoeken bij dit CDA", aldus De Boer.

Volgens haar heeft de PvdA-top zich laten verrassen door de agressiviteit van de CDA-campagne en neemt daardoor de nervositeit toe. De Boer zei dat Bos door de opstelling van het CDA "een geweldige tik op de neus'' heeft gekregen.

Weinig geïnvesteerd

Oud-PvdA-Eerste Kamerlid Joop van den Berg zei dat zijn partij te weinig heeft geïnvesteerd in een linkse coalitie, waardoor het CDA het idee heeft gekregen dat de PvdA nu helemaal afhankelijk is van de christendemocraten. Hij benadrukte dat het bij de kiezer ook onbetrouwbaar kan overkomen als er nu alsnog volledig voor links zou worden gekozen. Wel moet ook volgens hem duidelijker afstand genomen worden van het CDA.

De Boer verwacht wel dat de situatie voor de PvdA nog kan verbeteren als er nu voor links gekozen wordt. Volgens Van den Berg moet Bos een aantal "breekpunten'' met het CDA markeren, zoals bezuinigingen in de zorg.