AMSTERDAM - De blokkade die milieuactiegroep GroenFront! zondagochtend in Schinveld heeft opgeworpen tegen vliegtuigen van de Navo-basis in het Duitse Geilenkirchen, is mislukt. De activisten hingen bij de startbaan op twintig meter hoogte heliumballonnen op om de vliegtuigen te verhinderen op te stijgen. Regen en wind hielden de ballonnen dicht bij de grond, meldt een woordvoerder van GroenFront!.

De actiegroep protesteert tegen de stank- en geluidsoverlast van de Navo-vliegtuigen in het zuiden van Limburg. GroenFront! zegt dat de Nederlandse regering al jarenlang valse beloftes maakt iets tegen de overlast te doen. Ook verzet de actiegroep zich tegen het plan om veertien hectare bos te kappen in Schinveld. De bomen zouden te hoog worden voor de opstijgende vliegtuigen. Het gerucht bestaat dat het aantal vluchten wordt verhoogd.

Dit was de tweede protestactie tegen de basis in Duitsland, waar voornamelijk Amerikaanse piloten verblijven. Zij zouden de Navo-militairen in Afghanistan bevoorraden. De eerste actie was begin dit jaar. Toen demonstreerden de activisten in samenwerking met buurtbewoners tegen het kappen van zes hectare bos.