AMSTERDAM - Een 74-jarige man uit Rotterdam heeft geprobeerd premier Jan Peter Balkenende af te persen en wordt daarvoor vervolgd. Het Openbaar Ministerie gaat de man vervolgen. Dat schrijft De Telegraaf zondag.

De man dreigde een aantal brieven, bestemd voor het koninklijk huis, openbaar te maken als de premier hem geen 2,5 miljoen euro zou geven. De poststukken zouden komen van de Tweede Kamer.

Volgens de Rotterdammer waren vier poststukken op zijn huisadres bezorgd, die waren geadresseerd aan prinses Margriet op paleis 't Loo in Apeldoorn. De man zegt met de brieven in de maag te hebben gezeten, meldt de krant. Hij zou een brief hebben geschreven aan Balkenende waarin hij dreigde de inhoud van de post te onthullen. De premier heeft vervolgens aangifte gedaan.

De bejaarde man verklaart in de krant dat hij nog geld te goed had van de staat. In 1980 zou zijn schilderbedrijf failliet zijn gegaan omdat hij ten onrechte beschuldigd was van diefstal.

Een woordvoeder van het Openbaar Ministerie zegt in De Telegraaf dat het onwaarschijnlijk is dat de man de brieven per post heeft ontvangen. Op 19 december verschijnt de bejaarde voor de politierechter.