NEW YORK - De Verenigde Staten hebben zaterdag hun vetorecht in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gebruikt om een resolutie tegen Israël te blokkeren. De Joodse staat werd daarin veroordeeld voor een aanval in de Gazastrook waardoor afgelopen week achttien burgers omkwamen.

De Amerikaanse ambassadeur bij de volkerenorganisatie, John Bolton, noemde de tekst van de ontwerpresolutie onevenwichtig, bevooroordeeld en politiek gemotiveerd. Van de overige leden van de raad stemden er tien voor de tekst. Groot-Brittannië, Denemarken, Slowakije en Japan onthielden zich van stemming.

De Israëlische artillerie voerde deze week een aanval uit op Beit Hanoun in de Palestijnse Gazastrook. Achttien mensen kwamen om, voornamelijk vrouwen en kinderen. Daarop diende Qatar namens de Arabische wereld een ontwerpresolutie in die het Israëlische geweld scherp zou veroordelen.

Aanpassingen

De oorspronkelijke tekst was de afgelopen dagen al flink aangepast om ook westerse landen over de streep te trekken. Zo werd het incident in Beit Hanoun niet langer aangeduid als 'slachting' en lieten de Arabische landen hun eis voor VN-waarnemers in de Gazastrook vallen.

De VS hebben als permanent lid van de Veiligheidsraad de mogelijkheid resoluties eenzijdig af te wijzen. Ook Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland en China hebben dat recht. Washington heeft zijn vetorecht tot dusver 82 keer gebruikt, vaak om bondgenoot Israël de hand boven het hoofd te houden.