NEW YORK - Het terreurnetwerk al-Qaeda van de Saudische topterrorist Osama bin Laden zou aanslagen plannen met de feestdagen in Europa. Volgens de Amerikaanse televisiezender CBS zouden trein en vliegverbindingen de voornaamste doelen zijn. Het station baseert zich op bronnen binnen diverse inlichtingendiensten, Arabische diplomaten en de Pakistaanse geheime dienst.

De organisatie trekt voor de komende acties buitenlandse strijders terug uit Afghanistan. De terugtrekking is al zes maanden aan de gang. De strijders dragen hun taken over aan de Taliban en keren huiswaarts. Opgepakte verdachten repten van mogelijke acties niet alleen in Europa maar ook tegen oliedoelen in Arabische landen.

Heathrow

"Een verdachte verklaarde dat de plannen voor een herhaalde Heathrow-aanslag klaar zijn. Het is nu zaak actie te ondernemen", aldus een hooggeplaatste functionaris tegen CBS. "Het lijkt erop dat al-Qaeda de druk op Europa opvoert."

Terreurkenner Rohan Gunaratna vindt de terugtrekking van al-Qaeda-strijders uit Afghanistan niet vreemd. "We geloven dat vandaag de dag Arabieren veel waardevoller zijn voor Bin laden als ze in hun vaderland actief zijn, en dan vooral in het Midden-Oosten om Westerse doelen aan te vallen. Daarom hebben we een verschuiving gezien in het denken en de strategie van al-Qaeda om leden aan te moedigen Afghanistan en Pakistan te verlaten."