AMMAN - De Jordaanse autoriteiten hebben zaterdag een Libiër en een Jordaniër opgepakt op verdenking van de moord op een Amerikaanse diplomaat in oktober. Beide verdachten zijn lid van de terreurorganisatie al-Qaeda

Dit zei de Jordaanse minister van Informatie Adwan.

De Amerikaan Foley werkte voor het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling. Hij werd voor zijn woning in Amman enkele malen van korte afstand getroffen.

Volgens Adwan heeft de Libiër Foley doodgeschoten. Zijn Jordaanse medeplichtige wachtte de moordenaar op in een auto. Volgens de bewindsman hebben beiden bekend de moord te hebben gepleegd en ook dat zij lid zijn van al-Qaeda.

Adwan ze dat het tweetal meer aanslagen hadden gepland, ook tegen Jordaanse diplomaten. Zij hadden wapens het land binnengesmokkeld, 'waaronder bommen, machinepistolen en zelfs raketten'. Hij zei niet wanneer de twee daders waren opgepakt, behalve dat het 'enige tijd geleden' was.

Makkelijker doelwit

Het tweetal zei banden te onderhouden met Abu Musa'ab al-Zarqawi, een naaste medewerker van al-Qaeda-leider Osama bin Laden. "Zij waren op zoek naar doelen in Jordanië en moeten hebben vastgesteld dat Foley destijds een makkelijker doelwit was", aldus Adwan.