PARAMARIBO - Minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken is ongerust over de felle verklaringen die deze week in het Surinaamse parlement zijn afgelegd over de vernederende behandeling van Surinamers op Schiphol. Zijn Surinaamse collega Lygia Kraag-Keteldijk zei vrijdag dat Bot haar daarover eerder deze week heeft opgebeld.

President Ronald Venetiaan sloot dinsdag niet uit dat internationale juridische stappen tegen Nederland zullen worden genomen "als onze stem door Nederland op niet adequate wijze wordt beantwoord". Het staatshoofd en het parlement hekelden het 'wangedrag' tegenover Surinaamse reizigers op de Nederlandse luchthaven. Ze doelden daarmee op de controles op drugssmokkel.

Minister Kraag-Keteldijk heeft Bot nogmaals uitgelegd waar het Surinaamse protest over gaat. Het gaat beslist niet om de controles, maar om de manier waarop die worden uitgevoerd, legde ze uit. "De waardigheid van onze mensen mag absoluut niet in het gedrang komen door hen met blote handen in het openbaar te betasten", aldus de Surinaamse bewindsvrouw.

Bot heeft volgens Kraag-Keteldijk beloofd de zaak in het Nederlandse kabinet aan de orde te zullen stellen. Volgens de minister is haar in de mededelingen van Bot niets nieuws opgevallen. "Er zijn protestnota's gestuurd, de president heeft zich eerder met de kwestie bemoeid, maar er is op Schiphol geen verandering opgetreden. Het lijkt alsof Nederland de essentie niet wil begrijpen."

Kraag-Keteldijk sprak tegen dat minister van Ontwikkelingssamenwerking Agnes van Ardenne eerder deze week in Paramaribo incorrect is behandeld. Bot had daar volgens haar op gezinspeeld. Volgens de minister is Van Ardenne geen strobreed in de weg gelegd. President Venetiaan en vicepresident Ramdien Sardjoe weigerden uit protest de minister te ontvangen.