SCHIPHOL - Hans Münstermann is de winnaar van de AKO Literatuurprijs 2006. Hij krijgt de prestigieuze prijs voor zijn boek De bekoring. Münstermann ontving de prijs vrijdagavond uit handen van juryvoorzitter prinses Laurentien.

De uitreiking vond dit jaar plaats in een feestelijk ingerichte hangar op Schiphol en was rechtstreeks te zien in het programma RTL Boulevard. Aan de prijs is een bedrag van 50.000 euro verbonden.

Er waren naast Münstermann nog vijf genomineerden: Stefan Brijs (De engelenmaker), Joris Note (Hoe ik mijn horloge stuksloeg), Frits van Oostrom (Stemmen op schrift), Dimitri Verhulst (De helaasheid der dingen) en Christiaan Weijts (ART. 285b).

Joris Note was niet bij de uitreiking aanwezig, onder meer omdat hij het 'mediacircus' niet vond stroken met de inhoud van zijn boeken, liet een woordvoerder weten. De overige genomineerden werden per helikopter naar de hangar vervoerd.

Jury

In de jury zaten naast prinses Laurentien de recensenten Jos Borré (De Standaard), Johan de Haes (VRT), Elsbeth Etty (NRC Handelsblad) en Rob Schouten (Trouw, Vrij Nederland).

In haar rapport prees de jury Münstermann om de manier waarop hij het doorsneeleven van een katholiek gezin in de jaren zestig van de twintigste eeuw beschreef. "De compositie van De bekoring, een leven teruggebracht tot een vlucht die één dag in beslag neemt, is meesterlijk. Met louter literaire middelen laat Münstermann de beschimmelde benauwenis van een op zijn eind lopend tijdperk voelen en ruiken.''

De eerste AKO Literatuurprijs werd in 1987 uitgereikt. Uitgeverij AKO wil met de prijs voor Nederlandstalig literair proza het lezen van literatuur en de belangstelling voor boeken bij een breed publiek bevorderen. De prijs wordt elk jaar uitgereikt, maar droeg tussen 1997 en 1999 de naam van sponsor de Generale Bank.

Sinds 2000 is AKO terug als sponsor en heeft de prijs zijn oorspronkelijke naam terug. Vorig jaar kreeg Jan Siebelink de prijs voor zijn boek Knielen op een bed violen.