VUGHT/DEN HAAG - Vermeend topcrimineel Willem Holleeder heeft zijn hongerstaking in de gevangenis beëindigd. Hij mag periodiek met zijn advocaat Bram Moszkowicz overleggen zonder dat zij gescheiden zijn door een glazen wand. Dit heeft een woordvoerder van het ministerie van Justitie desgevraagd bevestigd.

Bekijk video

Holleeder verblijft sinds enige maanden in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Een van de veiligheidsvoorschriften daar is dat gedetineerden van alle bezoek gescheiden blijven door een glazen wand, ook van hun advocaat.

Protest

Moszkowicz heeft fel geprotesteerd tegen deze situatie, omdat hij meent dat hij op die manier onmogelijk de zeer omvangrijke strafzaak met zijn cliënt kan voorbereiden. Hij heeft zelfs gedreigd de verdediging te staken. Ook een kort geding tegen het ministerie van Justitie had niet tot resultaat dat hij zijn cliënt zonder glaswand te spreken kon krijgen.

De kortgedingrechter riep partijen echter wel op naar een oplossing te zoeken. Die oplossing is er nu. Holleeder mag af en toe voor een beperkte tijdsduur zonder glazen wand met Moszkowicz spreken.

Hierbij worden strikte veiligheidsmaatregelen getroffen, aldus de woordvoerder. Welke maatregelen dit zijn, kan uit veiligheidsoverwegingen niet nader uiteen worden gezet. Moszkowicz is akkoord gegaan met dit compromis.

Hongerstaking

Holleeder wordt verdacht van het leiden van een gewelddadige afpersingsorganisatie en betrokkenheid bij liquidaties. Hij werd eind januari met een aantal vermoedelijke handlangers opgepakt en vastgezet. Uit protest tegen zijn detentieomstandigheden en de daaruit voorvloeiende beperkingen voor wat betreft de omgang met zijn advocaat ging hij op 30 oktober in hongerstaking.

De strafzaak tegen Holleeder en de zijnen zal pas volgend jaar inhoudelijk worden behandeld.