DEN HAAG - De Braziliaanse autoriteiten hebben de van zedenmisdrijven verdachte J.S. donderdag uitgeleverd aan Nederland. De 25-jarige verdachte is hier inmiddels aangekomen en wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag vrijdag bekendgemaakt.

Bekijk video

Het OM verdenkt S. van een serie zeer gewelddadige verkrachtingen. Justitie verspreidde in april een opsporingsbericht waarin ze de man met naam en toenaam noemde en zijn gezicht toonde.

E-mail

Later, toen het vermoeden bestond dat S. naar het buitenland was gevlucht, volgde een internationaal arrestatiebevel. Eind juni hield de politie hem in de Braziliaanse stad Curitiba aan. E-mails die de verdachte aan zijn moeder stuurde, leidden tot zijn aanhouding.

De man wordt er ook van verdacht dat hij misbruik heeft gemaakt van iemand die buiten bewustzijn was. Volgens justitie vond hij zijn slachtoffers in het uitgaansleven. Hij werkte in Amsterdam en Groningen. Afgelopen woensdag spande S. een kort geding aan tegen de Staat.

Daarin eiste hij dat binnen 24 uur mensen naar Brazilië zouden komen om zijn uitlevering te bewerkstelligen. De rechtbank oordeelde dat die noodzaak er niet was, maar de partijen spraken wel een termijn af waarop S. in Nederland zou zijn.