JAKARTA - De Indonesische politie heeft de van terrorisme verdachte Abu Bakar Bashir zaterdag overgebracht van het ziekenhuis naar het hoofdbureau van de nationale politie. Dat heeft een van zijn advocaten bevestigd.

De 64-jarige Bashir werd op 20 oktober opgepakt als verdachte in een serie bomaanslagen op kerken in 2000 en een moordaanslag op Megawati Soukarnoputri voordat zij president werd. Tot nu toe ontkwam Bashir aan strenge verhoren door zijn verblijf in het ziekenhuis wegens ademhalingsproblemen en andere kwalen. Zijn advocaten probeerden hem daar dan ook zo lang mogelijk te houden.

Na twee maanden vond de politie het echter welletjes. "Mijn cliënt is vanmorgen naar het hoofdbureau gebracht, omdat de politie van oordeel was dat hij gezond genoeg was om verhoord te worden", zei advocaat Assegaf. De vermeende leider van de terreurgroep Jemaah Islamiyah weigert te praten. Bashir 'blijft bij zijn standpunt dat hij weigert te worden ondervraagd en politiedocumenten over zijn aanhouding te ondertekenen.' Volgens Assegaf zal Bashir 'later in de rechtbank wel een verklaring afleggen'.

Jemaah Islamiyah

Maleisië, Singapore en andere landen verdenken Bashir ervan dat hij de geestelijk leider is van de regionale terreurorganisatie Jemaah Islamiyah. Vermoedelijk heeft die groep ook een belangrijke rol gespeeld in de aanslagen op Bali van 12 oktober, die meer dan 190 mensen het leven kostten.