AMSTERDAM - Meerdere regionale gezondheidsdiensten houden de komende weken speciale Mekka-spreekuren. In de maanden december en januari gaan ongeveer twee miljoen moslims uit ruim 140 landen op bedevaartsreis naar Mekka in Saoedi-Arabië.

De kans is groter dat ze dan een besmettelijke ziekte oplopen, omdat moslims uit de hele wereld elkaar er ontmoeten. Onder meer de GGD West-Brabant houdt een aantal spreekuren. Mekka-gangers kunnen zich laten inenten, zegt een woordvoerder van de GGD vrijdag.

Pelgrims die zich niet laten inenten lopen met name kans op buiktyfus, meningitis, difterie, tetanus en polio. In Saoedi-Arabië is een inenting tegen meningokokken verplicht. Onder meer de GGD's in de regio's Nijmegen, Utrecht, Den Haag en Rotterdam zetten vergelijkbare spreekuren op.

Duurder

De bedevaart wordt voor moslims in Nederland opnieuw duurder. Ze moeten voor de hadj naar de heilige plaats in Saoedi-Arabië gemiddeld 300 tot 500 euro meer betalen dan vorig jaar. Veiligheidstoeslagen op vliegtickets en veiligheidsmaatregelen bij hotels zorgen voor de prijsverhoging.

Elk jaar gaan ongeveer 5500 Nederlandse moslims naar Mekka. De reisorganisator verwacht dit jaar nog meer bedevaartgangers omdat de hadj samenvalt met de kerstvakantie. Vooral meer jongeren zullen de pelgrimstocht ondernemen. "Zij zien het als een uitdaging, maar ook als een religieus uitje."