DEN HAAG - Bij een onbekend aantal personen is vrijdag een brief bezorgd met de oproep mee te werken aan terrorismebestrijding. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) wordt als afzender opgevoerd. De NCTb meldde vrijdag dat hij de brieven niet heeft verstuurd.

In de brief worden de ontvangers opgeroepen zich aan te melden op de site nederlandtegenterrorisme.nl en het nummer te bellen van Meld Misdaad Anoniem: 0800 7000.

De brief opent met de zin: In Nederland werken 200.608 professionals samen aan terrorismebestrijding. Dat is een variant op de campagneslogan waarin de 200.000 professionals worden genoemd. Verder staat in de brief dat 'een soepele medewerking in een later stadium grond kan zijn voor een financiële vergoeding'.

Zelfredzaamheid

Tjibbe Joustra, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, neemt deze zaak serieus en onderzoekt de mogelijkheden om maatregelen te nemen. "Hoewel een beperkt deel van de boodschap van de campagne gericht is op de zelfredzaamheid van burgers bij terroristische aanslagen, zal de NCTb nooit direct per brief een selectie van particulieren benaderen om een bijdrage te leveren aan de terrorismebestrijding", luidt de verklaring van de terrorismebestrijder.