LEEUWARDEN - Justitie sluit naar verwachting in december het onderzoek naar de moord op Marianne Vaatstra uit het Friese Zwaagwesteinde. Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden dinsdag gezegd.

Het OM houdt nog een kleine slag om de arm. Het wacht nog op enkele uitslagen van DNA-onderzoek. "Die verwachten we nog dit jaar te ontvangen", zegt de woordvoerder.

Als de dader daar niet bij zit wordt het hele onderzoek na 2,5 jaar afgesloten. Wel vraagt het OM daarna bij het college van procureurs-generaal om een tweede beoordeling (second opinion). Deskundigen bekijken dan of er nog aanknopingspunten in het dossier zitten, die rechercheurs over het hoofd hebben gezien.

De 16-jarige Marianne Vaatstra werd 1 mei 1999 vlak bij haar woonplaats verkracht en vermoord. De recherche slaagde erin DNA, erfelijk materiaal van de vermoedelijke moordenaar, veilig te stellen. Honderden mannen werkten de afgelopen jaren mee aan een DNA-onderzoek. Verscheidene verdachten zijn aangehouden, maar de dader zat daar niet bij.

/NIEUWSRechercheteam krijgt 20 nieuwe tips in zaak-Vaatstra