AKEN - Bureau Jeugdzorg was in september via het eigen Advies- en Meldpunt Kindermishandeling Zuid-Limburg (AMK) getipt over de gezinssituatie van het 2-jarige Limburgse meisje, dat donderdag in de Duitse plaats Jülich om het leven werd gebracht. Dat heeft Bureau Jeugdzorg in Roermond vrijdag bevestigd.

Het meisje werd donderdag door wurging gedood. De 34-jarige moeder, een agente van de politie van het korps Limburg Zuid, bekende het doden van haar dochtertje. De vrouw is inmiddels opgenomen in een psychiatrische kliniek in Aken.

Signaal

Medio september kwam een telefoontje binnen bij het AMK over zorgwekkende psychiatrische problematiek bij de moeder. De maatschappelijk werkers en de vertrouwensarts begonnen daarop een onderzoek. Het AMK informeerde bij deskundigen, onder wie artsen en personen uit de directe omgeving van de moeder, om na te gaan of het signaal van de melder klopte. Zij konden het signaal niet bevestigen.

Het AMK kon naar eigen zeggen geen eigen oordeel vormen over de situatie, omdat moeder en dochter onvindbaar waren. Ook de politie kon haar niet traceren. Daarom rondde het AMK het onderzoek eind oktober af, aldus Bureau Jeugdzorg.

Shock

Moeder en kind verbleven volgens het Duitse Openbaar Ministerie in Aken sinds vier weken bij een oudtante van de agente in Jülich. Die hoorde donderdagochtend hulpgeroep uit de kamer van de agente en trof daar het levenloze kind op de grond aan. De moeder verkeerde in shock.

Uit sectie bleek dat het kind gewurgd was. Op het lichaam van het meisje werden verder verwondingen aangetroffen die mogelijk wijzen op mishandelingen, aldus de Duitse justitie.