RIJSWIJK - Het KNMI heeft zaterdag een weeralarm uitgegeven wegens ijzel en bevriezing van natte weggedeelten. Het weerinstituut verwacht dat het nog zeker tot in de loop van zondagmiddag glad blijft op de wegen boven de grote rivieren.

Zondagmiddag stijgt de temperatuur. De gladheid leidde zaterdag in het midden en noorden van het land tot ongelukken. Er ontstond vooral blikschade.

Arnhem was een 'puinhoop'

De verkeerssituatie in het heuvelachtige Arnhem was door de gladheid volgens de politie 'een regelrechte puinhoop'. "Automobilisten kwamen de heuvel nog wel af, maar door de gladheid niet meer op." Rond het middaguur kreeg de meldkamer elke vijf minuten een melding van een aanrijding, soms met zes of zeven auto's tegelijk.

Eerder gingen elders enkele wegen een tijdje dicht. Dat gebeurde onder meer op de A8 bij Amsterdam, de A1 bij Stroe en de Oostvaardersdijk tussen Lelystad en Almere. Soms werden ook op- en afritten afgesloten of golden er aangepaste maximumsnelheden. In de provincie Groningen deden zich meer dan een dozijn ongevallen voor met flinke materiële schade. Bergingswerkers haalden tientallen auto's van de snelwegen. Rijkswaterstaat strooide de hele nacht van vrijdag op zaterdag met zout.

Openbaar vervoer

Ook het busverkeer had op diverse plaatsen, zoals in de regio Amsterdam en Almere, te kampen met de weersomstandigheden. De bussen in Zwolle werden enige tijd in de remise gezet wegens de gladheid. De NS en Schiphol hadden geen problemen.