AMSTERDAM - Als het in november en december net zo druk blijft op de Nederlandse wegen als in de eerste tien maanden van het jaar, dan is er in 2006 sprake van een filetoename van circa 8 procent ten opzichte van 2005. Dat meldde de Verkeersinformatiedienst (VID) donderdag.

Een woordvoerder noemde 8 procent een forse toename. Normaal is er jaarlijks sprake van een stijging van ongeveer 4 á 6 procent.

De VID mat in de eerste negen maanden van dit jaar een stijging van 8,1 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2005. In oktober namen de files zelfs met 29 procent toe.

De belangrijkste oorzaak van het fileprobleem is het groeiende aantal weggebruikers. Deze extra bedrijvigheid op de Nederlandse wegen wint het ruim van veroorzakers als slecht weer en wegwerkzaamheden, aldus de woordvoerder.

Vooral op de A1 tussen Amsterdam en Amersfoort was het de afgelopen maanden veel drukker. De files namen toe met 36 procent. De weg staat boven aan de top tien van wegen met de meeste fileproblemen. Op plaats twee volgt de A12 tussen Den Haag en Utrecht, gevolgd door de A2 tussen Utrecht en Den Bosch.