ROTTERDAM - Er bestaat geen verband tussen de botbreuken bij baby's in Nederlandse ziekenhuizen. Daarom is het niet nodig extra veiligheidsmaatregelen te nemen op kinderafdelingen.

Dat heeft de Nederlandse Vereniging van Kinderartsen de ziekenhuizen laten weten. De vereniging baseert zich op het onderzoek dat is verricht naar aanleiding van 'onverklaarbare' botbreuken bij vier zeer jonge patiëntjes.

Afgelopen weken werden botbreuken geconstateerd bij baby's in het AMC en VU medisch centrum in Amsterdam en het St. Elisabethziekenhuis in Tilburg. In het AMC is vastgesteld dat de botbreuk het gevolg is van een broos skelet van de baby. Volgens dr. Dick Tibboel, voorzitter van de commissie patiëntveiligheid van de NVK, is het nog te vroeg om een oordeel te geven over de twee andere gevallen.

Tibboel: "Op grond van onze eerste bevindingen hebben we de kinderartsen meegedeeld dat er geen verband bestaat tussn de incidenten. Dat betekent niet dat het medisch-technisch onderzoek al is afgerond. Dat zal nog een of twee weken vergen."